Kto z nas nie kocha słodyczy? Badania pokazały, że 91%
Polaków kupuje słodycze chociaż raz w tygodniu. Zdecydowanie naszą największą
słabością są czekoladki i ciasteczka. Ostatnio w internecie i mediach zrobiło
się bardzo głośno, gdy dowiedzieliśmy się, jak wygląda skład kupnej Nutelli.
Połowa to cukier rafinowany, reszta to olej palmowy, mleko w proszku, kakao i
orzechy laskowe. Dlatego mam dla Was dzisiaj zdecydowanie lepszą, zdrowszą i
bardziej orzechową wersję tego czekoladowego cuda. W końcu kto z nas nie kocha
Nutelli i w ukryciu nie dodaje jej do naleśników z bananami?
Rezygnowanie ze słodyczy nie oznacza kompletnego odrzucenia
jakichkolwiek przysmaków – wiadomo, że mało kto z nas potrafi raz na zawsze
odrzucić jedną z najprzyjemniejszych chwil dnia, którą jest konsumpcja
tabliczki czekolady. Na przykład w moim rodzinnym domu popołudniowa kawa z ciastkiem to wieloletnia tradycja. Niestety te najbardziej kuszące produkty jak kupne ciasta, batoniki, czekolady czy chipsy są bardzo obfite w niezdrowe tłuszcze trans, których szkodliwość omawiałam się w pierwszym poście. Dzisiaj natomiast przedstawię Wam pyszną i
bardzo zdrową alternatywę kultowego czekoladowo-orzechowego musu, uwielbianego przez
miliony – Fit Nutella.
Czas przygotowania to tylko kilka minut, dokładnie tyle samo
czasu zajmuje naszym współlokatorom zjedzenie go. Polecam z czystego serca i
zapraszam do zapoznania się z przepisem. Będziecie na pewno zadowoleni.
Oprócz świetnego smaku jest to też zdrowsza alternatywa,
ponieważ daktyle są bogate w witaminy, antyoksydanty i błonnik. Orzechy laskowe
są obfite w zdrowe, niezbędne nam do życia wielonienasycone kwasy tłuszczowe
(WNKT). Dodatkowo są bogate w białko i minerały, a kakao słynie jako dobre
źródło magnezu, ale jest też znane z tego, że po jego spożyciu zwiększa się
ilość wydzielanych hormonów szczęścia. Same zalety 😀 Trzeba jedynie pamiętać, że jest to dalej tylko dodatek do
dań i nie powinniśmy go zjadać całymi słoiczkami.
Składniki potrzebne do Fit Nutelli:
- 150g daktyli
- 80g orzechów laskowych
- 20ml mleka według własnych upodobań (ja akurat miałam migdałowe, dla uzyskania lepszej konsystencji)
- 3 łyżki ciemnego kakao
- łyżka oleju kokosowego (dla lepszej konsystencji)
Daktyle zalewamy gorącą wodą na około 15 minut. Czekamy aż
będą bardziej miękkie. W tym czasie za pomocą tłuczka albo wałka (na zdjęciu
druga opcja, ale jednak tłuczek jest dużo lepszym pomysłem :p). Jeśli ktoś ma
bardzo dobry blender to nie musi wykonywać drugiego kroku, ale mój niestety nie
aż tak mocny.
Gdy daktyle są już gotowe, wrzucamy wszystko do kielicha i
blendujemy przez kilka minut do uzyskania gładkiej masy, bądź możemy przestać w
momencie, gdy konsystencja jest gładka z małymi kawałkami orzechów.
Zapraszam do wypróbowania przepisu i podzielenia się swoimi
wrażeniami smakowymi. Ja sama uwielbiam słodycze i ciężko mi z nich
zrezygnować, ale staram się je ograniczać i zastępować zdrowszymi zamiennikami.
Zachęcam do tego serdecznie. Jak macie jakieś zdrowe przepisy to możecie się
podzielić albo napisać jak radzicie sobie z pokusami na słodkie. Pozdrawiam i zapraszam do zaobserwowania 😀
Makro (cała porcja):
Węglowodany 134,8g
Tłuszcze 73,2g
Białko 19,8g
Zdjęcia są mojego autorstwa i są wykonane Iphone 6s.
Bardzo przydatny post. Z pewnością skorzystam z tego przepisu :)
OdpowiedzUsuńOstatnio próbuję nie jeść słodyczy, ale bardzo mnie kuszą, ciężko jest :D Będę musiała wypróbować takiej nutelli, bardzo fajny zamiennik :)
OdpowiedzUsuńObserwuję!
Mój blog
Ile czasu i w jakich warunkach można przechowywać to cudo? :)
OdpowiedzUsuńW lodówce trzymałam maksymalnie 3 dni, bo niestety szybciej się kończyło :<
UsuńUwielbiam nutelle staram się ją zastąpić masłem orzechowym ale to nie to sam:)
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny na pewno sama kiedyś spróbuję, ale to po moim przygotowaniu do wakacji;)
Pozdrawiam i serdecznie zapraszam do siebie:**
eva-and-a-healthy-lifestyle.blogspot.com
przy dobrze rozliczonym makro i kaloryczności nie ma obaw przed utrzymaniem czy zrobieniem formy na lato. A zdrowe tluszcze nawet w tym pomogą :D
UsuńSuper, na pewno spróbuję zrobić :D
OdpowiedzUsuńlifehuntress.blogspot.com
Bycie fit zdecydowanie mi nie idzie, chyba nie mam dużo silnej woli, ale powiem Ci, że ta fit nutella mnie zaciekawiła :v
OdpowiedzUsuńNo ja niestety też dosyć często ulegam słodyczom :(
UsuńKoniecznie muszę spróbować, bo jestem ogromną fanką wszystkich słodyczy <3
OdpowiedzUsuńhttp://dobieramypodklady.pl/
Ja robiłam białkową nutelle kiedyś, też był sztos! Obserwuję :)
OdpowiedzUsuńSuper przepis! Na pewno skorzystam. ;)
OdpowiedzUsuńLa-karolla.blogspot.com
Jakie pyszności! Ja od kilku miesięcy bardzo polubiłam słodycze (z czego wcale nie jestem zadowolona, bo jem ich bardzo dużo), dlatego na pewno skorzystam z tego zdrowszego i jak smakowicie wyglądającego zamiennika! I poza tym bardzo lubię daktyle <3 Kiedyś z praktycznie tych samych składników, których tutaj użyłeś robiłam koktajl - tyle, że użyłam mleka sojowego i nie używałam oleju kokosowego :D Nawet się nie spodziewałam, że mogłabym wtedy zrobić nutellę! Za to uwielbiam kuchnię - praktycznie z tych samych składników można zrobić kilka różnych potraw. Serdecznie pozdrawiam! Na pewno skorzystam z przepisu! :)
OdpowiedzUsuńwidzisz haha :D może masz w sobie ukryty dar do kucharzenia? ;) Warto urozmaić takimi dodatkami dietę, szczególnie, że jest to bardzo zdrowy zamiennik. Pozdrawiam ;*
UsuńSzczerze mówiąc rzadko jem słodycze :D
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, może z niego skorzystam.
Pozdrawiam!
lublins.blogspot.com
Ja niestety dosyć często ulegam :(
UsuńJakoś tak rzadko jem słodycze. ale przepis fajny :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie, może wspólna obserwacja? :)
veronicalucy.blogspot.com
Wolę czasami pozwolić sobie na chwilę szaleństwa i zjeść prawdziwą nutellę :)
OdpowiedzUsuńto może przekonają Cię zalety orzechów, kakao i daktyli? Nie trzeba rezygnować ze słodyczy, ale warto czasami coś urozmaicać zdrowymi dodatkami :D
Usuńpychotka! :)
OdpowiedzUsuńkażdy, który próbował był zachwycony :)
UsuńWygląda mega!
OdpowiedzUsuńdzięki bardzo :D i do tego bardzo zdrowe!
UsuńWygląda ciekawie :)
OdpowiedzUsuńOnly Dreams
Świetny post! Na pewno skorzystam z przepisu :)
OdpowiedzUsuńObserwuje i liczę na rewanż :)
Zapraszam: MÓJ BLOG
świetna sprawa! Muszę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńzapraszamy w wolnej chwili :)
Składy takich sklepowych mazideł od zawsze mnie przerażają! Domowej wersji próbowałam, ale robiłam z awokado. Daktyle kuszą - uwielbiam je i używam jako zamiennik miodu przy owsiance!
OdpowiedzUsuńWiem że nie powinnam ale nic nie mogę na to poradzić że uwielbiam Nutellę <3 Słyszałam już o domowej wersji z awokado ale z orzechów i daktyli jeszcze nie więc chyba już czas je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńhttp://fashionsmachines.blogspot.com/
Oooo to wlasnie jest przepis, ktory powinnam zastosowac w swojej kuchni. Zamiast przygotowywac kolejne slodkie ciasta moglabym skusic sie na slodycz, ktora jest przy okazji zdrowsza od tych wszystkich biszkoptow przekladanych kremami czekoladowymi itp.
OdpowiedzUsuńNie ma co zwlekac, wstaje rano, lece do sklepu kupic to co bedzie mi potrzebne do przygotowania nutelli, zakasuje rekawy i robie. :)
http://nastolatka-za-granica.blogspot.in
Robiłam tylko z awokado, ale ta musi być o niebo lepsza <3
OdpowiedzUsuńMÓJ KANAŁ NA YT
MÓJ BLOG