Syrop glukozowo-fruktozowy znany też pod różnymi nazwami, tj. syrop wysokofruktozowy, "izoglukoza" lub wysokofruktozowy syrop kukurydziany (HFCS), stał się bardzo popularnym słodzikiem w latach 60 ubiegłego wieku. Zaczął być stosowany przez przemysł spożywczy na szeroką skalę, a zawdzięcza to niskim kosztom produkcji i mocy słodzenia, które jest o 40% większa od wcześniej stosowanej sacharozy. Możemy go spotkać w składzie naprawdę wielu produktów spożywczych, więc trudno kontrolować poziom jego spożycia w codziennej diecie, a coraz częściej słyszy się o jego negatywnych skutkach na stan zdrowia. Przyjrzyjmy mu się trochę bliżej.
Czym jest syrop glukozowo-fruktozowy?
Jego nazwa handlowa to "izoglukoza" i otrzymuje się go pod wpływem reakcji hydrolizy (reakcja podwójnej wymiany, między cząsteczką wody, a substancją w niej rozpuszczoną) ze skrobi kukurydzianej. Zaczęto ją powszechnie wykorzystywać, gdy okazało się, że jest dużo wydajniejsza w procesach technologicznych od jej poprzedniczek - skrobi ziemniaczanej i pszenicznej. Dodatkowo jej produkcja generuje mniejsze koszty, a jak wcześniej wspomniałam ma niezwykłą moc słodzenia.
Gdzie go znajdziemy?
Syrop glukozowo-fruktozowy jest stosowany zależnie od rodzaju produktu. Wyróżniamy HFCS-42, czyli syrop z 42% zawartością fruktozy - jest on wykorzystywany w słodzeniu dżemów, keczupów, likierów, powideł owocowych, piwa, wyrobów cukierniczych, a także w przemyśle mleczarskim (ukochane przez wszystkich desery mleczne, twarożki, lody, fermentowane napoje mleczne, np.: owocowe jogurty).
Drugi rodzaj to HFCS-55 używany do słodzenia kolorowych napojów gazowanych i niegazowanych, zawierający 55% fruktozy.
Wpływ syropu glukozowo-fruktozowego na nasze zdrowie
Przechodzimy
do sedna, czyli tego jak ta przesadnie słodka substancja wpływa na
nasze zdrowie. Naukowcy przypisują mu istotną rolę w rozwoju
chorób XXI wieku, czyli problemów z układem sercowo-naczyniowym,
wpływ na epidemię otyłości, cukrzycy typu II, a także zaburzeń
gospodarki lipidowej i zwiększonej mozliwości zachorowania na
niektóre nowotwory. Niekorzystne efekty zdrowotne przypisuje się
mu, gdy przekraczamy dzienne zalecane spożycie cukrów prostych,
czyli 10% z całkowitego zapotrzebowania energetycznego. Dla
przykładu: jedna szklanka kupnego, słodzonego soku zaspokaja nasze
dzienne zapotrzebowanie na cukry proste. Czyli przez cały nie
powinniśmy już patrzeć na czekoladę, owoce, jogurty, piwo czy
słodkie napoje i energetyki. Trochę przerażające, co nie? ;)
Ocenia się, że jeśli energia z cukrów prostych wynosi około 25%
to spada poziom dostępności niezbędnych składników odżywczych
jak witaminy czy minerały.
Otyłość, a HFCS?
Jak
to się dzieje, że fruktoza pośrednio lub bezpośrednio wpływa na
nadmierny rozrost tkanki tłuszczowej? Niestety prowadzi ona do
zaburzeń związanych z odczuwaniem głodu i sytości. Spożycie
fruktozy nie pobudza wydzielania hormonów odpowiadających za
odczuwanie tych stanów, czyli leptyny i insuliny. Natomiast
stymuluje wydzielanie greliny, która z kolei odpowiada za uczucie
głodu i ciągłego nienasycenia. Jaki jest tego skutek? Gdy nasza
dieta jest obfita w kolorowe, gazowane napoje, słodzone jogurty
owocowe, keczup czy kupne ciastka, możemy mieć uczucie, ciągłego,
niezaspokojonego głodu. Na pewno każdy z nas czuł się z jednej
strony najedzony, a z drugiej coś by tam przegryzł. Właśnie wtedy
sięgamy po kaloryczne przekąski, które są odpowiedzialne za
dodatkowe kilogramy, a podjadanie zaburza pracę naszego układu
pokarmowego.
Dodatkowo
syrop glukozowo-fruktozowy powoduje rozrost tkanki tłuszczowej,
ponieważ wysoki poziom glukozy prowadzi do insulinooporności (czyli
zmniejszonej wrażliwości tkanek na insulinę co prowadzi do
zaburzeń związanych ze stężeniem glukozy we krwi), a fruktoza
przez swoje szlaki metaboliczne odpowiedzialna jest za lipogenezę -
czyli proces tworzenia tkanki tłuszczowej.
Czy syrop wysokofruktozowy jest polecany dla cukrzyków?
W
żadnym wypadku. Według naukowców to właśnie ta substancja
powoduje, że u badanych wzrasta ryzyko zachorowania na cukrzycę
typu 2. Polskie Towarzystwo Diabetologiczne nie zaleca stosowania
tego słodzika jako zastępstwo dla zwykłego cukru. Ponadto wzrost
ilości wolnych kwasów tłuszczowych obecnych w układzie żyły
wrotnej (głównej żyły wątroby) stymuluje syntezę glukozy w
wątrobie, prowadząc do zwiększenia stężęnia glukozy we krwi, co
nasila wydzielanie insuliny. W dłuższym aspekcie ten mechanizm
sprzyja uszkodzeniu komórek β wysp trzustkowych,
wytwarzających insulinę, a w konsekwencji do rozwoju cukrzycy typu
2.
Na koniec
Niestety jest dużo więcej negatywnych skutków regularnego spożywania syropu glukozowo-fruktozowego na codzień. Warto zrezygnować z wysokoprzetworzonych, słodzonych produktów spożywczych, jeśli chcemy uniknąć zachorowania, na którąś z chorób cywilizacyjnych. Skutków spożywania tak dużych ilości cukrów prostych nie zobaczymy po tygodniu, a po kilku latach, więc warto pomyśleć o sobie w kontekście dalekiej przyszłości. Pomijając cukrzycę i otyłość, to ze zbyt dużą ilością cukru w diecie, związane jest także pogorszenie samopoczucia, migreny, uczucie senności i zmęczenia.
Tekst
byłby dużo dłuższy, ale nikt by nie wytrwał do końca, więc
jeśli chcecie poczytać o innych skutkach, takich jak zwiększone
ryzyko niektórych nowotworów, nadciśnienia tętniczego czy wzrostu
stężenia trójglicerydów we krwi dajcie znać w komentarzach.
Zapraszam
serdecznie do komentowania i obserwowania. Przypominam o polubieniu fanpage :D
Źródła:
Samo zło i do tego zabija smak. Tak trochę poza tematem mam pytanie: co z miodem?kilka dni temu usłyszałam, że jest bardziej niezdrowy niż cukier
OdpowiedzUsuńJak chcesz dokładnie zrobię posta na ten temat, nawet szukałam ostatnio badań, więc za kilka dni mogę coś napisać haha :D Ogólnie miód to tak naprawdę sam cukier, ale biały cukier rafinowany to 50% glukoza i 50% fruktoza, natomiast w miód wchodzą też inne cukry proste, ale też witaminy, woda i składniki mineralne. Ma on także właściwości bakteriostatyczne, więc w małych ilościach i nie zalewany wrzącą wodą ma bardzo dobre właściwości! Ja osobiście uwielbiam :D Polub fanpage na facebooku, bo zrobię tego posta, a nie chce żebyś go ominęła :)
OdpowiedzUsuńDobre porady, super post
OdpowiedzUsuńMądry post i dobrze, że go napisałaś :D
OdpowiedzUsuńZapraszam!
gabrielle-fashion.blogspot.com
Zdrowych, radosnych i pogodnych świąt spędzonych w gronie najbliższych <3
OdpowiedzUsuńObserwuję i liczę na rewanż :) Za komentarz odwdzięczam się trzema komentarzami :*
http://www.sandrakopko.com/2017/04/tete-tete.html
Nie wszystko dobrze i jasno zrozumiałam, ale może to dlatego, że nie za bardzo lubuję się w tych tematach. Jednak z tego co wiem, to bardzo często natykamy się na ten składnik, bo nie raz gdy sprawdzałam skład jakiegoś produktu ten syrop się pojawiał.
OdpowiedzUsuńnowy ig: oliwiaoleszczyk
http://littleredcherrysmile.blogspot.com
Dziękuje za sporą ilość informacji. Dobrze, że mogę się dowiedzieć czegoś nowego, co mi się przyda i jest wartościowe :)
OdpowiedzUsuńMÓJ BLOG
KONKURS